Aikakausi: Muinaiset ajat – 1900-luvun puoliväli.
Lähestymistapa: Naisten terveyttä ymmärrettiin heikosti, ja se usein mystifioitiin tai ohitettiin täysin.
Keskiössä oli lisääntymisterveys – naiset nähtiin ensisijaisesti äiteinä ja hoivaajina. Mies- ja naiskehojen fysiologiaa ei eritelty muutoin kuin lisääntymisen osalta.
“Hysteria” tai “vaeltava kohtu” ovat esimerkkejä diagnooseista, joilla selitettiin kuukautiskivut, hormonaaliset ongelmat ja mielialan vaihtelut.
Moniin oireisiin käytössä oli aktiivisesti haitallisia hoitomuotoja, kuten lepohoito tai kohdunpoistot.
Aikakausi: 1900-luvun puoliväli – 2000-luvun alku.
Lähestymistapa: Tiede, teknologia ja lääketieteelliset protokollat kehittyivät nopeasti, mutta naisten terveys jäi edelleen toissijaiseksi.
Lääketieteelliset tutkimukset (ml. lääketutkimukset) ottivat harvoin naisia mukaan mm. siksi, että naisten kuukautiskierto olisi aiheuttanut liikaa kompleksisuutta.
Seurauksena oli – ja on monelta osalta edelleen – se, että naisia hoidetaan kuin pieniä miehiä.
Vaikka asiassa on tapahtunut kehitystä, on naisten edustus erityisesti varhaisen vaiheen kliinisissä tutkimuksissa edelleen vähäistä (vain noin 22 % osallistujista).
Tätä ilmiötä kutsutaan “lääketieteen sukupuolivinoumaksi”.
Sukupuolivinouma puolestaan johtaa siihen, että naiset saavat keskimäärin miehiä useammin virheellisiä diagnooseja ja heille tarjotaan keskimäärin tehottomampia hoitomuotoja. Myös lääkkeiden haittavaikutusten riski on naisilla korkeampi.
Tutkimuksien mukaan naisten oireita myös vähätellään terveydenhuollossa useammin.
Naiset saavat diagnoosin myöhemmin kuin miehet yli 700 eri sairauden kohdalla. Erityisesti syöpädiagnoosin saaminen kestää naisilla keskimäärin 2,5 vuotta kauemmin ja diabeteksen diagnoosi 4,5 vuotta kauemmin kuin miehillä.
Aikakausi: Kehittyvä paradigma 2000-luvulla.
Lähestymistapa: Naisten erityisyyden ymmärtäminen ja juhlistaminen!
Naisten terveys 3.0 on yksilöllistä, kokonaisvaltaista ja datalähtöistä. Se huomioi naisten kehon ja terveyden erityispiirteet läpi elämänkaaren.
Kuukautiskierto, perimenopaussi, menopaussi, post-menopaussi… Kaikki nämä ovat uniikkeja periodeja, jotka tuovat omat haasteensa, mutta myös omat upeat mahdollisuutensa!
Uusi aikakausi hyödyntää viimeisimpiä lääketieteellisiä hoitoja, mutta painottaa yhä enemmän elintapojen ja prevention merkitystä.
Myös lääkärit määrittelevät roolinsa uusiksi. Autoritäärisen “minä tiedän mikä sinulle toimii” -asiantuntijan sijaan lääkäri pyrkii olemaan aito, asiantunteva, empaattinen kumppani, joka arvostaa asiakasta yksilönä.
Vivenin missio on edistää tämän uuden aikakauden kukoistusta luomalla palveluita, joissa naiset tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi – ja saavat yksilöityjä, kokonaisvaltaisia ratkaisuja terveytensä parantamiseen.